Community Q&A

Where Wwise users help each other out!

Audiokinetic's Community Q&A is the forum where Wwise users ask and answer questions within the Wwise community. If you would like to get an answer from Audiokinetic's Technical support team, make sure you use the Support Tickets page.

Unresolved external symbol _CLSID_DirectSound8

+2 votes
Hello everyone, when i start initializing the MemoryManager, i there are 3 errors when i debug. I'm including libs as:

#ifdef _DEBUG
#pragma comment (lib, "Wwise/Win32(140)/Debug(StaticCRT)/lib/AkSoundEngine.lib")
#pragma comment (lib, "Wwise/Win32(140)/Debug(StaticCRT)/lib/AkMemoryMgr.lib")
#pragma comment (lib, "Wwise/Win32(140)/Debug(StaticCRT)/lib/AkStreamMgr.lib")
#pragma comment (lib, "Wwise/Win32(140)/Debug(StaticCRT)/lib/AkMusicEngine.lib")
#pragma comment (lib, "Wwise/Win32(140)/Debug(StaticCRT)/lib/CommunicationCentral.lib")
#endif

And the errors are:

Error    LNK2001    unresolved external symbol _CLSID_DirectSound8       AkSoundEngine.lib(AkSinkDirectSound.obj)       
Error    LNK2001    unresolved external symbol _IID_IDirectSound8        AkSoundEngine.lib(AkSinkDirectSound.obj)     
Error    LNK2001    unresolved external symbol _IID_IDirectSoundBuffer8        AkSoundEngine.lib(AkSinkDirectSound.obj)    

 

 Aswell i'm defining Hooks as said on Wwise doc:

namespace AK
{
#ifdef WIN32

    void* AllocHook(size_t in_size)
    {
        return malloc(in_size);
    }
    
    void FreeHook(void* in_ptr)
    {
        free(in_ptr);
    }
    
    void* VirtualAllocHook(void* in_pMemAddress, size_t in_size, DWORD in_dwAllocationType, DWORD in_dwProtect)
    {
        return VirtualAlloc(in_pMemAddress, in_size, in_dwAllocationType, in_dwProtect);
    }
    
    void VirtualFreeHook(void* in_pMemAddress, size_t in_size, DWORD in_dwFreeType)
    {
        VirtualFree(in_pMemAddress, in_size, in_dwFreeType);
    }
    
#endif
}

 

I'm a little bit lost with wwise integration into my game engine cause i'm an student from university still learning some basics, if someone could help me, please. Thank you.
asked Jan 3, 2017 in General Discussion by Roger O. (160 points)
Hi,

Did you find a solution to this problem?
I'm facing exactly the same issue. My project is setup using cmake and I added
    target_link_libraries(<project> dsound.lib)
to the project's cmake file, but it doesn't solve the problem.
Anyone from AK could look into this please?

1 Answer

0 votes
Hello Jan,

yes i found the solution, basically you have to search additional libraries that are necessary to run wwise engine, as VS says (in my case), is missing something about direct sound 8. Search for dinput8.lib, dsound.lib, dxguid-lib and ws2_32.lib, with those .lib i could run my engine fine. Let me know iit works for you too, good luck! ;)

Yours sincerely, Roger Olasz.
answered Jun 2, 2017 by Roger O. (160 points)
...