Audiokinetic's Community Q&A is the forum where users can ask and answer questions within the Wwise and Strata communities. If you would like to get an answer from Audiokinetic's Technical support team, make sure you use the Support Tickets page.

Attenuation doesn't send voices to virtual?

0 votes
Hi there,

I'm in the midst of profiling and optimising for this game, (Horray the fun part!) and ive noticed with the performance profiler that my voices are not getting sent to virtual via the volume threshold caused by my distance attenuations. Although the sounds cannot be heard through the monitor the profiler graph is reporting them at the same start volume. So i get its playing at full volume, but in the "distance" but surely it should now be dropping down to save resources?

The only way ive been able to send it to virtual via volume like this is to create a sepparate RTPC with a volume curve set the same as the attenuation one. I was under the impression that whatever lowered a voice bellow threshold, be it volume or HPF LPF etc it would go to virtual until it was above it again?

Any ideas what might be going wrong? Seems very inefficient this way.

Many thanks.
asked Jun 11, 2020 in General Discussion by Joe L. (110 points)

1 Answer

0 votes
Hey Joe,

It does indeed sound strange. The sounds should definitely be sent to virtual voice if the attenuation drives the sound lower than your threshold and IF they're set to "Send to virtual voice" in the Advanced Settings tab. How does it look in your positioning and advanced settings tab?

For virtual voice, have you tried comparing your setup to this? https://www.audiokinetic.com/learn/videos/kKQrz5DRg4s/
and for positioning, have you tried comparing your setup to this? https://www.youtube.com/watch?v=wVp5cqpNFMc

Let me know if this helps!
answered Jun 15, 2020 by Mads Maretty S. (Audiokinetic) (38,680 points)
...